kontakt@japanrailpass.se

031 – 40 80 90     Mån – Fre   11:00 to 15:00

jtb logo

Auktoriserad svensk återförsäljare

Sök
Stäng denna sökruta.

Japan Rail Pass som Japansk medborgare?

Att resa till Japan med japanskt pass och samtidigt köpa ett Japan Rail Pass är inte så enkelt som att bara klicka på en knapp. För att kunna aktivera och använda ett JR Pass som japansk medborgare krävs det att man bott utanför Japan i mer än 10 sammanhängande år och att man har ett intyg från den japanska ambassaden som intygar detta. Intyget får max vara 6 månader gammalt aktivering av Japan Rail Pass och utfärdat minst 1 dag innan JR Passet.

Läs noga och ordentligt

Det är viktigt att ni läser igenom informationen noga om ni reser in i Japan med ett japanskt pass. Barn som har dubbla medborgarskap måste även de ha ett intyg när de reser in i Japan, även om de bott i Sverige hela sitt liv sålänge de har dubbla medborgarskap.

vänner i tokyo

Intyg från ambassaden

Japanska medborgare behöver ett certifikat från den japanska ambassaden som verifierar att de har bott utanför Japan i minst 10 sammanhängande år. Detta certifikat måste utfärdas INNAN du beställer ditt JR Pass för att godkännas i Japan och får vara högst 6 månader gammalt när du byter din voucher mot JR Pass i Japan.

Barn över 12 år behöver sitt eget certifikat från ambassaden eller inkluderas i en förälders certifikat, även om de aldrig har bott i Japan. Vänligen mejla oss för mer information innan du köper om du har några frågor.

Familj framför tempel

Barn med Japansk pass

Ett barns namn kan listas i ett “familjebevis” tillsammans med föräldrarnas namn om de bor tillsammans. Barnets fullständiga namn måste anges i dokumentet för att vara berättigat till ett Japan Rail Pass.

Barn under 12 år måste resa med en vuxen hela tiden för att använda sitt Japan Rail Pass och behöver ett eget Japan Rail Pass, om de inte är under 6 år och reser gratis.

shopping kompisar

Dubbelt medborgarskap?

Om du har pass både från Japan och ditt nuvarande bosättningsland, kommer du automatiskt att gå in i Japan med ditt japanska pass på grund av ditt medborgarskap, oavsett vilket pass du visar upp på flygplatsen. Du kan INTE beställa Japan Rail Pass med ditt andra pass och förvänta dig att kunna få ut järnvägspasset.

Eftersom du reser in på ett japanskt pass, får du inte stämpeln för tillfällig besökare i ditt pass, vilket krävs för att byta ut ditt Japan Rail Pass. Certifikatet från ambassaden ersätter stämpeln för tillfällig besökare och gör att du kan byta ut MCO för ett JR Pass, även med dubbelt medborgarskap.

sensoji templet

Hur kontaktar jag ambassaden?

Den japanska ambassaden är strukturerad olika över hela världen, men de flesta tillåter att du antingen besöker ambassaden personligen med ditt pass och utfärdar det nödvändiga certifikatet eller i de flesta fall också skickar några förifyllda dokument (tillhandahållna av ambassaden via e-post) tillsammans med ditt pass.

Tänk på att dina barn under 12 år måste vara skrivna i samma dokument om de har japanskt pass eller medborgarskap. Barn över 12 år behöver sitt eget certifikat.

Läs noga och ordentligt

Om du har japanskt medborgarskap och bor utomlands, måste du ta med ett av dessa tre till Japan tillsammans med ditt pass.

Certificate of Overseas Residence 在留証明書
Detta dokument/certifikat utfärdas av den japanska ambassaden eller beskickningen i ditt bosättningsland. Detta certifikat måste utfärdas INNAN du beställer ditt Japan Rail Pass och inom 6 månader från det planerade bytesdatumet i Japan för att vara giltigt. JR kommer att avslå ditt byte i Japan om datumet på ditt certifikat är senare än ditt JR Pass-voucher. Tänk på detta och ta det på allvar. Kontakta oss gärna om du har några frågor.

Kopia av din Overseas Residential Registration 在留届の写し

Kopia av din Overseas Residential Registration utfärdad av den japanska ambassaden eller beskickningen i det främmande land där du bor. Begränsat till en Overseas Residential Registration med ett mottagningsdatum minst 10 år tidigare.

Permanent Resident Card 永住カード (endast för Brasilien, Kanada och USA)
Detta permanenta uppehållstillståndskort krävs om du bor i USA, Kanada eller Brasilien och utfärdas av regeringen i ditt land. Dokumentet måste ange en vistelseperiod på mer än 10 år. Denna information är endast viktig för resenärer och användare från USA, Brasilien och Kanada och gäller inte för andra besökare i andra länder.

Lunch middag

Max 6 månder gammalt

Kopian av Overseas Residential Registration och Certificate of Overseas Residence är endast giltiga i 6 månader efter utfärdandedatum och måste vara utfärdat MINST 1 dag innan JR Passet. Står det 3e Januari på intyget kan JR Passet utfärdas som tidigast den 4e.

Du kan inte använda en fotokopia av ditt skriftliga bevis för att köpa eller växla in ett JR Pass.

Selfie med vänner

Mer information

För mer information vänligen besök Japan Rail Pass officiella webbplats för uppdaterad dokumentation.